Ikke alle barn synes at lesing er like morsomt, men det er mulig å hjelpe til på veien, med litt lekenhet og fantasi kommer du langt :)

1. LA LESINGEN VÆRE ET HØYDEPUNKT

Film, TV og kino er opplevelser- vi skaper ofte en stemning rundt det og gjør det til en event. Vi handler inn spesielle ting å spise og drikke, demper lyset, tenner stearinlys og sier at «nå skal vi jammen kose oss». Hvorfor ikke la lesing bli det samme – popp litt popcorn, lag kakao, tenn litt ekstra stearinlys og finn frem tepper. Lesing må heller ikke kun skje på kvelden, men er en fin ting også på dager med innevær.

2. LAG EN EGEN LESEKROK

Gjør lesing og bøker viktige – ting som har et helt eget sted oppfattes som spesielle av barna. Det er ikke så mye som skal til for å lage en koselig lesekrok på barnerommet. Noen puter og hyller eller kasser med bøker i sittehøyde, en lampe og noen bamser. Jeg har laget litt inspirasjon til deg her.

3. LES TING SOM ER MORSOMT

Alle er forskjellige – men det er ikke pensum… Du kjenner barnet ditt best, hva er gøy? Dinosaurer? Ballett? Prinsesser? Motorsykler? Brannbiler? Bruk fantasien, det er ikke alltid barnebøker er det som vekker interessen mest, kanskje det heller er en faktabok om motorsykkelhistorie som ikke er beregnet for barn (lurt å lese først for å passe på at det er passende) Dersom det vekker interesse er det mye viktigere og mer motiverende enn en bok som er skrevet for barn.

4. GJØR DET RELEVANT

Den boken om motorsykler, eller den om balett. Kanskje dere knytter den om mot å gå på en utstilling, eller en forestilling, så når dere kommer dit har dere masse kunnskap?

5. GJØR BØKER LETT TILGJENGELIGE

Ikke gjem bøkene vekk høyt oppe i bokhyller – ha dem rundt om i huset, i barnehøyde. Fargerike bøker gjør seg godt i kurver, og kasser rundt om. -Donaldblader på do er jo en klassiker :)

6. BRUK STEMMER OG FIGURER

Når du leser høyt for de mindre er det morsomt å bruke bameser, dukker og andre materialer. Leser dere om Gullhår kan dere jo gå rundt i huset og prøve senger, skåler og skjeer. G∆or det hele så levende som mulig.

7. FINN NYE STEDER Å LESE PÅ

Har du laget putefort i det siste? Kos dere, bygg et putefort, finn frem en lommelykt og bruk det til en lesestund.

8. BLÅS LITT I LEGGETIDER

I helgen er det jo mulig å sove lenge… så hvorfor ikke la en som akkurat begynner å lese selv få lov å være lenge oppe så lenge det er lesing som foregår? Den lommelykten og en spennende bok kan være alt som skal til.

9. GJØR DET TIL EN OPPLEVELSE Å VELGE BOK

Er dere på biblioteket så fiks slik at barnet får sitt eget bibliotekskort. Det er stas å få velge sine egne bøker og sjekke dem ut selv. Er dere i bokhandelen så la barnet få betale og velge. -Det er gøy å være stor!

Hvilket tips liker du best?

Jeg blir kjempeglad om du legger igjen en kommentar nedenfor :)

Klem,

:) Anne-Lise