1. Pass på blodsukkeret!
Sult gir ofte dårlig humør. Gjøres leksene før middag er det greit med litt snack først eller mens leksene gjøres. Det trenger ikke være mye eller fancy. Et halvt eple kan gjøre underverker.
2. Gjør lekser sammen.
Har du noe som må gjøres? Noe du må lære? Arbeid som kan gjøres analogt? Det er ikke sikkert det hjelper å henge over barnet, samtidig er det ikke alltid hensiktsmessig å være opptatt et annet sted med noe annet. Å sitte sammen rundt et bor og holde på med hver sin sak kan derimot gjøre underverker. Du er tilgjengelig, men maser ikke.
3. Bruk stoppeklokke
Nei, ikke for å oppmuntre til slurv. For å gjøre barnet oppmerksom på hvor mye fortere det går når de ikke driver med så mye annet rart på en gang. Om ikke annet så er lekser en fin trening i å konsentrere seg med mye fristelser rundt.
4. Når er barnet mest opplagt til leksearbeid?
Er etter skoletid den trøtteste tiden på dagen med aller dårligst humør og konsentrasjonsvansker. Prøv morgenstunden da vel. Noen kids er oppe før solen, ingen som sier det ikke er lov å gjøre lekser da. Selvfølgelig helst ikke lekser som skal være ferdige samme dag.
5. Pass på dine egne holdninger til skole og skolearbeid.
Barn fanger opp ALT også dine holdninger. Er du ikke enig i lekser eller synes du kanskje akkurat denne typen arbeid er bare tull? Finn noe annet positivt med det… Øvelse gjør mester. Det er trening av viljestyrke. Trening av konsentrasjonen og trening av å få ting gjort.
Alle ting som er greit å ta med seg videre.
Har du egne tips? Del gjerne!