Skolen har et enormt fokus på feil, feilene gir systemet en indikasjon på hvor godt elevene ligger an. Målet er at absolutt alle skal komme opp på et visst nivå. Er å påpeke feil det beste virkemiddelet til å motivere elevene til å blir bedre?

Vi lærer på skolen og i samfunnet å fokusere på feil, det er riktige klær og feil klær, ikke minst gjelder dette vesker, kropper og bilder som legges ut i sosiale medier. Fokuset på feil gjør oss livredde for å gjøre feil.

Hva om vi flytter fokuset til fremskritt? Hva vi har gjort bedre enn sist. Nå sier ikke jeg at det nødvendigvis vil hjelpe på klespresset unge føler. Men som samfunn ville det nok gjøre godt. Feire fremskrittene. I stedet for å rette med rød penn, fargen som jo signaliserer stopp, kanskje vi skal rette med grønt, vi peker ut forbedringsmuligheter. Rettskrivingen din kan bli bedre, og så foreslå muligheter å gjøre dette på. Fokus på fremskritt gir også en mulighet for å foreslå måter å ta et skritt tilbake på for så å kunne ta to skritt fremover.

I matte kan man gå glipp av mye om man er syk et par uker på ungdomsskolen, dette kan få store konsekvenser senere ettersom matte er et av de fagene der alt bygger på hverandre. Har man da et hull i kunnskapen er det ikke alltid lett å komme seg videre.

Jeg sier IKKE at dette på noen måte er lærernes skyld, dette er et system som har vært i årtier.

Det er muligens den «beste» måten å få oversikt over hvor flinke elevene våre er og om skolene gjør det bra, politikere liker tall og målinger.

I sporten er fokuset annerledes, her er det forbedring og fremskritt som gjelder. Fokuset er på hva Bjørgen eller tiåringen kan gjøre for å komme enda fortere fram. Det oppmuntrer til en bilateral tenkning som fokuserer på muligheter i stedet for å bare påpeke en feil eller mangler. Det gir oss et problem å løse, og sier at leter vi litt og kanskje endrer metoden vår littegrann, så er det mulighet for fremgang, forbedring og å oppnå målet.

Jeg foreslår at lærere får yrkestittel trener i stedet? Tysktrener, historietrener osv. Det hadde vært forfriskende. Og i samme sleng så foreslår jeg en solid lønnsøkning, på linje med de store sportstrenerne!

Ønsker deg en herlig dag!

Stor klem,

:) Anne-Lise

Blogglisten hits