Dette dilemmaet har jeg hatt en stund nå. Det er jo litt flaut at jeg som skriver om hvor viktig det er å lese for barn, har en sønn som absolutt ikke synes det er morsomt å sitte koselig på fanget og lese bok. Det varer maks 2 minutter.

Og da snakker vi MAKS.

I løpet av de to minuttene har han vridd seg, dyttet i boken om og om igjen, og helt sikkert skallet meg i haken et par ganger. Så hva gjør man da? Jeg som hadde gledet meg sånn til koselige lesestunder i lenestolen, med teppe, kosen og kakao… Hovedproblemet er ikke at Lillemann ikke liker bøker, men han liker å være sjef, bevege seg og at det skjer ting. Bruk motstanderens egne krefter til din fordel sier de i judoklassen til mannen min. Ikke at Lillemann er min motstander, men jeg kan uansett bruke hans «krefter», altså det han liker, til min fordel. Så om du har en toåring som ikke liker å sitte stille og lese, her er mine hjemmesnekrete tips til deg:

Lese for Barn som ikke sitter stille

Barn som ikke sitter stille

 

1. Bruk badekaret for det det er verdt.

Lillemann sitter i badet, og der er han min «lesefange». Han elsker å bade, vannet er selvfølgelig et problem, men bak glassdøren er både boken og jeg trygge. Mens han bader tar jeg med meg krakk og bok, og så leser vi i vei. Han synes det er festlig når jeg holder boken opp mot glasset, så kan han dunke på den og de tingene vi snakker om. (badebøker er også fine)

2. La barnet bla.

Lillemann elsker å være sjef for ting og få små oppgaver han kan kontrollere. Det trenger ikke være stort, det å bla kan være nok. Ikke alle sider blir lest ferdige, og noen sider hopper vi over, men det positive er at vi likevel klarer å lage en hyggelig lesestund.

3. Finn et annet sted å sitte enn på fanget.

Å sitte stille på fanget er ikke noe vi driver mye med her i huset, med mindre Lillemann er syk, men det finnes mange andre måter å sitte på! Å sitte ved siden av hverandre er en løsning, å sitte på lekebilen en annen. På kne i trappen med neste trappetrinn som bord er populært, eller å sitte på stor stol ved skrivebordet. Å la han stå og lese med boken liggende på sofaen er også en løsning.

4. Gjør lesingen aktiv.

Dette er Lillemanns favoritt. Her er det bare fantasien og rekvisittene som setter en stopper. Vi har for eksempel en bok om fargene, og her er det kjempebra å bruke Duploklosser til. Ved siden av boken har vi flere Duploklosser (i disse dager finnes de jo i så mange farger). Når vi leser skal han matche klossfarge til fargen vi snakker om eller som er på bildet. Som du ser i den lille filmen her, så kan han for eksempel legge klossen som matcher oppå riktig farge. (i filmen snakker vi Engelsk ettersom mannen min er fra USA)

Det går også an å lese mens man baker eller lage mat.

Å kontrollere mammas kjøkkenmaskin mens vi leser om bakemester Harepus, det er stas det! Kokebøker skal heller ikke undervurderes, denne lille karen her elsker å hjelpe til på kjøkkenet, så så langt har det blitt mer oppskrifter enn Mamma Mø, for å si det slik.

Det er mange fine bøker som handler om naturen, Edgar Møter Dyrene i Skogen er en av mine favoritter. Den handler om alle dyrene man kan møte i skogen, en fantastisk bra bok å ta med seg på tur. Gå litt, les en side, utforsk et tre, les en side til. Lag turen til en tematisk leseopplevelse.

Det ER virkelig bare fantastien som stopper deg her, så ta det som en utfordring. Hvem vet, kanskje det blir morsommere for deg også?

Har du noen gode tips til lesing for barn som helst vil bevege seg? Da blir jeg superglad om du deler det med meg i kommentarfeltet nedenfor!

Klem,
:) Anne-Lise

Ps. Del gjerne innlegget med andre du tror kan ha glede av det!