Ikke all lesing er likeverdig viser det seg. Her får du fem enkle tips som gir barnet maks utbytte av lesestunden.

1. Ta deg tid til å snakke om historien dere leser eller bildene i boken, og knytt det opp mot barnets liv. Barn som blir lest for på denne måten gjør det bedre på lesetester, viser studier om og om igjen.

2. Bruk stemmen til å engasjere: Finn ulike stemmer til de forskjellige karakterene i boken.

3. Vær fysisk aktiv, enten dere leser på sengen eller i sofaen, vil det hjelpe barnet om dere er litt aktive. Er det en båt i handlingen så kan dere vugge som i en båt, er det et tre så kan dere svaie armene i været som om det blåser: Ifølge Sue Palmer, britisk ekspert på barns utvikling, handler høytlesning om menneskelig samhandling. Barnet lærer mer av lesing enn av TV, og enda mer om lesingen følges av samhandling.

4. Still spørsmål: – Det handler ikke om terping og pugging, men at du inviterer barna inn i teksten. Du kan spørre «Hva tror du vil skje videre?», la barnet dikte videre og komme med egne erfaringer, sier Trude Hoel, universitetslektor ved Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger.

5. Kos dere! Barn som liker å lese, tester bedre i akademiske tester senere enn barn som er flinke til å lese, men som ikke liker det.

Hva gjør dere som er moro når dere leser? Jeg blir kjempeglad om du legger igjen en kommentar nedenfor!

Klem,
:) Anne-Lise

Blogglistenhits