Første klasse: Stort, spennende og litt vanskelig- som for de fleste.  For meg ble det bare vanskeligere og vanskeligere. -Slik skal det ikke være, mente i alle fall foreldrene mine, og jeg husker det var mye snakk mellom dem og skolen.

 

Problemet var todelt. Et var det de kaller lesevansker, og det andre var min stahet. Fiffi og Foffo var helt pyton i min bok. Jeg skulle ikke og ville ikke lese det tullet der – og jeg er sta. Var det da og er det nå.

 

Så med tillatelse fra læreren til å lese Donald, var det noe som løsnet. -Jeg leste først de korte historiene, så de lange, så Donald Pocketer, og deretter nesten hele skolebiblioteket.

Så hva var det egentlig som skjedde?

 

Jeg traff en fantastisk lærer som så meg, som skjønte at jeg ikke var motivert. At jeg i tillegg til lesevansker-  egentlig ikke ønsket å lære å lese.

 

Når jeg fikk lese de korte historiene i Donald, der det er mer bilder enn ord som bærer handlingen frem, så skjønte jeg historien, det gav mestring. Når jeg mestret litt så ble jeg nysgjerrig på hva som egentlig stod i snakkeboblen – og når jeg skjønte det, så ble jeg nysgjerrig på hva de lengre historiene handlet om. Og slik fortsetter det.

 

Det  læreren viste meg, er at litt mestring, kombinert med interesse og nysgjerrighet er en nesten uslåelig kombinasjon. For ved hjelp av det så taklet jeg det vanskelige – det som kunne blitt et mye større problem, og som kunne fulgt meg resten av livet.

 

Det er det jeg tenker på når jeg jobber med Alfabetika, å gjøre alt for å skape mestring, vekke nysgjerrighet og interesse. -Når vi har det så kommer vi langt. Om jeg kan gjøre for en annen, det min lærer gjorde for meg, da blir jeg lykkelig.

 

Jeg har alltid elsket dette sitatet av Helen Keller:

 

“Optimism is the faith that leads to achievement. Nothing can be done without hope and confidence.”

 

Hvordan lærte du lese? Jeg blir superglad om du legger igjen en liten kommentar eller bare liker 

:) Anne-Lise

Bilde ved Donald.no

Blogglisten hits