Det vil i alle fall jeg. Jo eldre Lillemann blir, jo mer ser jeg at han kopierer alt vi gjør. Han feier gulvet, vil drikke av store glass og spise med kniv og gaffel. Han skravler i vei på «telefonen», kler på seg pappas sko og belte og skal helst sitte i førersetet på bilen. Det er vel bare et tidsspørsmål før han lar glippe et mindre pent ord i ren frustrasjon når han er sinna (ja, jeg har noe å jobbe med der også)

Det er mange måter å hjelpe de små igang med å lese på. Det er bøker, apper, spill, øvelser og andre ting vi kan sette igang med. Men kanskje enda viktigere enn det, er å videreføre verdien av bøker og lektyre. At barna LIKER eller enda bedre ELSKER bøker og ser lesing som noe bra i livet, kan gi dem mer motivasjon til å lese enn noen som helst øvelse som gjør dem flinke til det. Så da blir spørsmålet til deg:

Har du tatt en titt i speilet? Hva ser du? Et «Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør»-leseforbilde. Eller er du et aktivt og innvolvert leseforbilde?

Det jeg så i speilet, var nemlig ikke så pent.

forbilde

 

Jeg har blitt et sånt «Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør»-leseforbilde.

Joda jeg leser; Lille Larven Aldri Mett, Hakkebakkeskogen, Mine Første Ord, Facebook oppdateringer, email, twitter og for ikke å glemme; Kommentarer til bilder på Instagram. Selvfølgelig er det supert at vi leser for de små,det gjør sikkert du også. Så klapp på skulderen til oss begge for det.

Men, men, alt det andre er nesten alltid på telefonen. I alle fall hos meg. Og dersom noen spør meg om det, så ville jeg nok nevn det som noe jeg har lest i det siste. Samt at lillemann ikke tenker på det som lesing heller, det er surfing.

Er du som meg, så ønsker du at barna skal vokse opp til å like bøker, å lese om det de interesserer seg for, ikke bare lese i forbindelse med jobb og skole. Jeg har vært en bokorm helt siden jeg ble flink til å lese. Etter Lillemann ble født, har det altså gått i barnebøker og surfing. Nå er det ikke slik at jeg tenker at jeg får tid til å lese mens han er hjemme, slik at han ser meg lese. Men han får med seg mye, som alle andre barn.

Derfor tenker jeg stegene som er fine å ta er:

  1. La bøkene du leser ligge fremme, godt synlig, ikke i bokhyllen eller under nattbordet.
  2.  Snakk om bøker hjemme og når dere har besøk.
  3. Ta turen innom voksenavdelingen på bibliotek/bokhandel og ta med noe til deg når dere er der.
  4. Ønsk deg bøker i gave.
  5. Snakk med barnet om dine bøker og hvorfor du ønsker deg dem.
  6. Gi bøker i gave
  7. Prat om at du skal lese og hva du har lest.

Har du noen tips til hvordan vi kan bli bedre leseforbilder?

Jeg blir superglad om du liker dette nedenfor!

Klem,
:) Anne-Lise