Jeg heter hverken Egner eller Lindgren, men etter å ha gitt ut to bøker har jeg litt «insider» informasjon å dele. 

 

1. Gjør research:

Vit hvem du skriver for og hva de liker. La barn få høre historien din, og la dem få komme med innspill. Det er jo barn som til syvende og sist skal like det du skriver. Det er også greit å vite litt om hva som allerede finnes på markedet.

 

2. Respekter redaktørens tid:

Pulten til redaktøren min er nesten usynlig. Det er ikke fordi den er liten, tvert imot, den er kjempestor. Men under alle manusforslagene som ligger i stabler er den vanskelig å få øye på. Dette er enhver redaktørs hverdag, uansett hvor effektive de er så er det vanskelig å komme gjennom alt de mottar av forslag. Tenk på dette før du sender noe, og vær sikker på at du sender inn din absolutt beste historie, korrekturlest og med en lettlest font.

 

3. Vis at du kan ferdigstille:

Dersom du ikke heter Ylvis, Egner eller er kongsdatter, anbefaler jeg deg at du beviser at du kan ferdigstille bokidéen din. Med det mener jeg, dersom du ikke allerede har et kjent navn og som vil få PR fordi du er kjendis, slik at boken selger seg selv bør du ta idéen så langt du kan. Send en historie som er ferdig utviklet, som du har testet på barn, som flyter godt og har et godt språk.

Hvorfor legge ned alt dette arbeidet?

Etter å ha sett redaktørens pult, ble jeg jo nysgjerrig, var det bra saker, ville det komme flere bøker snart. -Sannheten var at i bunken var det flere forslag som:

-Jeg vil skrive om en isbjørn som er grønn

-Jeg har en bokidé om naturvern

-Jeg ønsker å skrive en barnebok om å begynne på skolen.

Ingen av disse idéene er jo nødvendigvis dårlige, men det de har til felles er at ingen av dem er grundig forklart, de er kun små frø av idéer. I tillegg kommer de fra folk som har liten eller ingen skriveerfaring. Mitt råd er derfor at du skiller deg ut ved å være den som har en god idé, som er ferdig utviklet til manus. Du har tenkt nøye gjennom hvert ord, og hver setning. Hvilken side går de på og hva er det bilde av på illustrasjonen. -Du trenger ikke ha fått boken illustrert, men ha gjerne en mening om hvilke illustratører du liker.

En god idé som er godt gjennomført og presentert vil garantert skille seg ut!

Lykke til og heia <3

Klem,

:) Anne-Lise

PS. Del gjerne om du kjenner noen som går med en barnebok i magen

Blogglisten hits